Duiken op de riffen van Sipadan

Borneo duiken Sipadan

  • Overzicht

Voor de kust in het noordoostelijke stukje Sabah liggen de droomeilandjes van Sipadan en Mabul. Al jaren dé 'diversheaven' bij uitstek en dé plek om te duiken in Maleisië. Tijdens deze bouwsteen verblijf je op Pulau Mabul in een sfeervol resort met de azuurblauwe zee voor de deur.

De onderwaterwereld rondom de eilandjes is in één woord verbluffend. Als ervaren duiker kun je een duikerpakket nemen, met meerdere duiken per dag. Ben je nog niet zo ervaren, maar kan je niet wachten om de onderwaterwereld te ontdekken? Dan kun je op het eiland een uitgebreide PADI cursus volgen. Dit eiland ademt ontspanning. Duik tussen het koraal, relax in een hangmat of wandel over de witte zandstranden.

Deze bouwsteen is momenteel niet beschikbaar. Bekijk onze andere bouwstenen of individuele rondreizen.

sepidan duiken borneoDag 1 Tawau – Semporna – Mabul Island

Na aankomst van je binnenlandse vlucht op Tawau word je opgewacht door een chauffeur die je in een kleine 2 uur naar het kleine vissersdorpje Semporna brengt. Deze transfer is dagelijks om 8 uur ’s ochtends en om 2 uur ’s middags. Hier ligt ook de speedboat op je te wachten die je in een klein half uurtje naar het eiland Mabul vaart. Zodra je hier uit de boot stapt, knispert het witte zand onder je voeten en hoor je ritselende geluiden van palmbladeren. Zowel boven als onder water is dit hét ultieme duikersparadijs. Je verblijft hier in een relaxed resort dat pal aan het strand staat tussen de kokospalmen. Als de tijd het toelaat maak je kennis met je dive master en vertrek je met een groepje duikers voor je eerste duiken in Maleisië. Je vaart naar een van de nabijgelegen duiksites die bekend staan als een van de beste plekken ter wereld voor het zogeheten ‘mug diving’. Je gaat op zoek naar de vele zeedieren die zich vlak onder de zeebodem hebben genesteld. Na deze duik vaar je weer terug naar Mabul waar je het zilte nat kunt afdouchen.

Borneo duiken SipadanDag 2 en 3 Duiken op Sipadan en Mabul

De komende twee dagen zul je samen met je dive master en andere duikers de verbluffende onderwaterwereld verkennen in de omgeving van Mabul. De riffen rondom Pulau Sipadan worden niet voor niets ‘divers heaven’ genoemd en zijn zonder twijfel een van de mooiste duikplekken op aarde en de nachtduiken bij Sipadan zijn spectaculair. Het eiland is eigenlijk een zeshonderd meter diepe rots met een kruintje van witte stranden en palmbomen. Vanaf het strand gaat het loodrecht naar beneden en de rotspartijen hier zijn bezaaid met bizar gevormde zweepkoralen, enorme sponsen en felgekleurde anemonen. Je ziet hier Manta Roggen, grote schollen ‘hammerhead’ haaien, rifhaaien en als je gelukt hebt walvishaaien en ook leeuwvissen, barracuda’s, zeeschildpadden en vrolijk gekleurde clownvissen. De lijst is eindeloos en wij waren na ons duikavontuur sprakeloos….

sepidan wandeling borneoBen je geen duiker? Geen probleem, vervelen hoef je je zeker niet. Luier met een goed boek in een hangmat of struin eindeloos over de hagelwitte stranden op zoek naar mooie schelpen. Je kunt ook ook een kijkje nemen in het leven van de Bajau vissers. Dit zijn de eigenlijk bewoners van het eiland en wonen nog in de oorspronkelijke palmenhuisjes. Wandel wat rond, maak een praatje met een van de dorpsbewonders of speel een potje voetbal met de jongens van het dorp. Er lopen wat paden over het eiland die je op eigen houtje kunt verkennen. Terug in je resort kun je genieten van de zonsondergang met een fruitcocktail in je hand, terwijl de verse vis op de BBQ op je ligt te wachten. This is paradise.

sipadan hangmat borneoDag 4 Mabul Island – Semporna – Tawau

Na een lekker ontbijtje is het tijd om je paradijselijk decor te verlaten. De speedboat brengt je in een half uurtje naar Semporna waar je op het marktje nog wat inkopen kunt doen voordat je doorrijdt naar Tawau. Bij aankomst op de luchthaven neem je afscheid van de chauffeur en van een hele bijzonder ervaring onder en boven water.

Vanaf Tawau is het mogelijk door te vliegen naar Kota Kinabalu. Hier kan je de stad op eigen houtje ontdekken of de nabijgelegen eilandjes bezoeken. Maar misschien ben je wel toe aan een avontuur in de jungle na je verblijf op de eilandjes. Tijdens de bouwsteen Orang oetans en cruisen met de jungleboot, kom je oog in oog te staan met de innemende mensapen van Sepilok en verblijf je in een resort aan de rand van de Kinabatangan rivier.

sepidan schilpad borneoTips voor Maleisië duiken

Beste reistijd
Je kunt het gehele jaar door duiken. De beste duikperiode is van half februari tot half december. Je hebt dan tussen de twintig en zestig meter zicht.
Houd er rekening mee dat je een permit nodig hebt om het koraal te bewonderen. Er zijn maar een beperkt aantal permits beschikbaar zodat het koraal bewaard blijft. Deze zal de agent bij boeking voor je regelen, maar dit kan niet gegarandeerd worden.

Schildpadden
Schildpadden zie je het het jaar door. Je ziet er gemiddeld zo’n tien per duik. In augustus is het paringstijd en zie je ook verreweg de meeste schildpadden.

Materiaal
Je kunt zowel je eigen materiaal meenemen, als het materiaal ter plaatse huren. Om je een idee te geven: een regulator kost ongeveer zes euro net als een wetsuit, een paar flippers twee euro, een masker drie.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Leren duiken?

Reissom: € 355,- p.p
Inbegrepen: een volledige PADI Curus

Het PADI (Open Water Diver course) is het officiële en mondiaal geaccepteerde duikcertificaat. Met dit certificaat gaat er een nieuwe wereld voor je open en maak je kennis met de enorme diversiteit van de onderwaterwereld. Een gecertificeerde PADI Duikinstructeur leert je stap voor stap, gedurende vier dagen, alle facetten die nodig zijn voor een beginnende duiker. Je begint allereerst met een theorie gedeelte en de eerste kennismaking met het materiaal in laag water alvorens je verschillende levels doorloopt op open zee.

Prijs volledige PADI Curus € 355,- p.p.

Voorwaarden:
– Minimaal 15 jaar oud (min. 12 jaar voor de cursus: Junior Open Water Diver)
– Twee honderd meter kunnen zwemmen
– Tien minuten kunnen watertrappelen
– Invullen van formulieren over medische achtergrond
– Reisverzekering waar duiken onder valt (indien je bij Riksja Maleisië een reisverzekering afsluit heb je een goede dekking)