mount kinabalu trekking borneo

Klimmen naar Kinabalu

Borneo Mount Kinabalu

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Mount Kota Kinabalu
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € ,- p.p. bij 2 personen

Tijdens deze bouwsteen beklim je de hoogste berg van zuidoost-Azië. Gunung Kinabalu is de trots van Borneo en een uitdaging om te beklimmen. Je hoeft hiervoor niet in topvorm te zijn maar een goede conditie is wel gewenst.

Samen met je lokale gids begin je je tocht in het tropische regenwoud. Via kronkelende paden wandel je naar de eerste stop waar je in een eenvoudige berghut de nacht doorbrengt. De volgende ochtend word je in de vroege ochtend gewekt en zet je koers naar de top die je vlak voor zonsopgang bereikt. De eerste zonnestralen schieten over de horizon en zorgen voor een schitterend uitzicht. Een foto op de top van de Kinabalu berg mag natuurlijk niet ontbreken: wat een prestatie!

Overnachten: 1 nacht in een eenvoudig chalet, 1 nacht in een slaapzaal
Excursies: verkenning van de tuinen samen met een gids, wandeling naar de top samen met gids
Transport: per minibus
Maaltijden: 2x ontbijt, 1x lunch
Overig: entreegelden
  • maaltijden naast het ontbijt en de lunch

  • excursies (zelf te regelen): kajakken

  • fooien

Deze bouwsteen is momenteel niet beschikbaar. Bekijk onze andere bouwstenen of individuele rondreizen.

kinabalub beklimmen borneoDag 1 – Kota Kinabalu – Mount Kinabalu beklimmen

In de ochtend word je opgehaald bij je hotel en rijd je in twee uur naar de ingang van Kota Kinabalu National Park dat al op bijna 1600 meter ligt. Hier vul je je persoonsgegevens in en verken je samen met een gids de tuinen van het National Park vol bijzondere plantjes en bloemetjes. In de middag kan je op eigen houtje de omgeving verkennen. Het is fijn een dag te hebben om je voor te bereiden op de klim, je beklimt tenslotte niet elke dag de hoogste berg van zuidoost-Azië. Je overnacht in een eenvoudig chalet in het park.

trekkingen mountkinabalu borneoDag 2 – Kota Kinabalu – Mount Kinabalu

Na het ontbijt word je opgehaald bij je hotel en rijd je in een klein half uurtje naar het ‘power station’ op 1830 meter. Hier begin je, samen met een gids, aan het eerste gedeelte van trekking naar het hoogste puntje van zuidoost-Azië; de top van Mount Kinabalu op 4102 meter. Het pad kronkelt langzaam omhoog en laat je rustig wennen aan het hoogteverschil. Naarmate je hoger komt verandert ook de natuur om je heen. Binnen enkele stappen doemt er ineens een compleet nieuwe wereld voor je op. De bomen, de planten, alles is anders. Ook de lucht wordt steeds ijler en je merkt dat de inspanning intensiever wordt.

kinabalu borneoDe hutjes onderweg zijn dan ook ideaal om zo nu en dan eventjes uit te rusten en te genieten van de natuur om je heen en van het lunchpakket dat je hebt meegekregen. Afhankelijk van je tempo bereik je in ongeveer vier à zes uur het Laban Rata Guesthouse op 3550 meter hoogte. Dit is een soort immense skihut waar je vanaf vijf uur kunt aanschuiven voor een smakelijk buffet. Bij helder weer kun je als toetje genieten van een waanzinnige zonsondergang voordat je wegdommelt in een welverdiende (korte) nachtrust. Je slaapt hier op een slaapzaal met andere klimmers. Voor een slaapzak is gezorgd.

trekking mount kinabalu borneoDag 3 – Trekking Mount Kinabalu

Om twee uur, half drie in de ochtend word je door je gids wakker gemaakt. Een beetje vroeg is het wel, maar de spanning voor de laatste klim naar de top werkt als een stevige kop koffie. Voor je vertrekt raden we je zeker aan om je goed in te pakken. Een warme (fleece)trui en gore-tex jas zijn zeker geen overbodige luxe. De wind op de top laat de temperatuur naar beneden tuimelen en mocht het regenen, dan ben je heel blij met een goeie regenjas. Als je buiten komt staan er meer klimmers te popelen voor het laatste deel van het beklimmen van Mount Kinabalu en begeven zich richting de grote granieten rotsplaten. IJzeren trappen en touwen zijn aangebracht zodat je de moeilijke stukken makkelijker kunt overbruggen. De ijle lucht maakt dit deel best pittig. Je hoeft je echter niet te haasten en kunt dit in een rustig en in eigen tempo doen. Na ongeveer twee uur kom je aan bij de top. Het is nog donker en best wel koud. Zodra de eerste zonnestralen over de horizon kruipen en de rotsen in een oranje gloed zetten, word je overweldigd door een gevoel van immense vrijheid en ruimte. Het uitzicht is waanzinnig, zeker als het helder is.

beklimmen van Borneo Mount KinabaluDan is het weer tijd om af te dalen, een stuk makkelijker dan de weg omhoog. Om een uurtje of acht ben je weer terug in het Laban Rata Resthouse waar een lekker ontbijt klaar staat dat na alle inspanning goed zal smaken. Na een laatste kop koffie of thee begin je aan de weg terug. Naarmate je verder afdaalt neemt de begroeiing toe en stijgt de temperatuur. Na een uurtje of drie loop je weer door het tropisch woud naar de ingang van het park. Hier staat een busje klaar dat je weer terugbrengt naar Kota Kinabalu. Met een voldaan gevoel kijk je door de achteruit en zie je de immense berg trots in het landschap staan. Het is bijna onwerkelijk dat je enkele uren geleden op de top stond…

Eenmaal terug in Kota Kinabalu kun je ervoor kiezen hier een aantal dagen bij te komen van de avontuurlijke trip. Ook is het mogelijk enkele dagen te vertoeven in een tropisch decor om helemaal tot rust te komen met tropisch toetje.

bordje kinabalu borneoTips voor tijdens je Mount Kinabalu trekking

Gezondheid
In principe kan iedereen in goede conditie de klim naar de top maken, maar de klim moet ook niet onderschat worden. De weersomstandigheden op de top op 4102 meter hoogte kunnen enorm snel wisselen. De paden kunnen onderweg, na of tijdens regen, bijzonder glibberig zijn. Sommige mensen hebben last gehad van hoogteziekte. De ervaren gids weet exact wat hij moet doen indien deze situatie zich voordoet.

Meebrengen
Op de top kan het erg koud zijn. We raden je dan ook zeker aan om een warme (fleece)trui mee te nemen, een regenjas of winddicht jack, handschoenen, een sjaal en een warme muts. Ter plaatse kun je dit ook huren bij je accommodatie. Goede wandelschoenen zijn prettig, maar niet noodzakelijk. Dicht schoeisel met profiel is wel verstandig, gympen zijn bijvoorbeeld prima. Neem in je dagrugzak een extra warme trui en een paar droge sokken mee. Als het regent en je wordt nat, dan ben je aangekomen bij de top erg blij dat je wat droogs bij je hebt. Neem ook voldoende drinkwater mee, wat chocola en wat koekjes of andere etenswaren. Wat je ook niet moet vergeten is een zak- of hoofdlamp, WC papier, zonnebrand crème, zeep, handdoek, insecten spray en tabletten tegen eventuele hoofdpijn. Uiteraard is alles ter plekke te koop, maar wel duurder. Koop het bijvoorbeeld in Kota Kinabalu of neem het mee van huis.

Deze bouwsteen is goed te combineren met...

Verstuur je reisplan