algemeen over maleisie en borneo

tropische regenbui - Maleisië klimaatLekker weer?

Het klimaat in Maleisië

Wanneer je je Maleisië-reis aan het plannen bent, dan is het wel zo fijn om te weten wat voor weer het in Maleisië wordt. Niets is zo veranderlijk als het weer, maar er zijn net als in ons kikkerlandje verschillende seizoenen en in de zomer heb je overal natuurlijk de meest aangename temperaturen.

Bij het plannen van je reis naar Maleisië kun je gebruik maken van verschillende bouwstenen: dit zijn individuele reisprogramma’s van een aantal dagen waarmee je zelf je Maleisië reis samenstelt. Deze bouwstenen zijn opgedeeld in twee delen, namelijk de bouwstenen die het hele jaar mogelijk zijn en bouwstenen die alleen van half maart tot en met half oktober mogelijk zijn. De meeste mensen beginnen de reis in Kuala Lumpur of Melakka. Een startpakket Melakka of een startpakket Kuala Lumpur is volgens ons een goede eerste kennismaking met Maleisië en kun je het hele jaar in je reis inplannen. Naast bouwstenen hebben we ook een aantal rondreizen waarbij wij de bouwstenen alvast voor je achter elkaar hebben geplakt.

oostkust zonsondergang maleisieHet klimaat aan de oostkust van Maleisië

Natuurlijk kent ook Maleisie een periode waarin er net iets meer regen valt dan normaal. Van half oktober tot en met februari trekken de zware en heftige moesson regen- en onweersbuien langs de oostelijke kust. Veel accommodaties op de eilanden en aan de oostkust zijn dan ook gesloten en ook de meeste boten varen niet van en naar de eilanden vanwege de ruwe zee. Reizen naar de oostkust bieden wij in deze periode dan ook niet aan. Wij raden het aan om van oktober tot en met april niet richting de oostkust te reizen. De kans op regen is dan gewoon nog best groot. Van mei tot en met september is het een stuk prettiger verblijven op deze tropische eilandjes. Wil je toch een lekker strandverblijf aan het einde van je reis, dan zijn de bouwstenen aan de westkust van Maleisië wellicht een optie.

strand westkust maleisieHet klimaat aan de westkust van Maleisië

West-Maleisië kun je het hele jaar bezoeken. Een echte regentijd kent het Westen eigenlijk niet. Over het hele jaar bekeken vallen de meeste buien wel in de maanden december, januari en februari. Deze zijn echter zeker niet zo heftig als in het oosten en je kunt in deze periode dan ook prima reizen. Verwacht niet alleen maar zon, maar houd rekening met wat bewolking. Natuurlijk blijft het door het tropische klimaat wel lekker warm en is Langkawi ook een heerlijk tropisch toetje aan het einde van je reis.

 

Strand - Klimaat Borneo MaleisieHet klimaat in Borneo

De bouwstenen in Borneo kun je het gehele jaar doen. De meeste regen valt in de periode van oktober t/m maart, met een hoogtepunt in december en januari rondom Kuching in Sarawak. Laat je hier zeker niet door afschrikken. Een beetje verkoeling in de tropische warmte is bijzonder welkom zul je merken. De meeste regenval in het noordelijk gelegen Sabah valt in de periode van mei tot november. Maar toch regent het in Sabah over het algemeen minder dan in Sarawak. Wil je je reis door Borneo daarom liever op Sabah concentreren, dan is de Orang Oetan – bouwsteen bij onze klanten zeer geliefd.

Stel je eigen reis samen met onze Maleisië bouwstenen
of
kijk bij onze Maleisië rondreizen