dieren spotten rondreis borneo

Van longhouse naar beachbungalow

Maleisië Borneo rondreis

Van longhouse naar beachbungalow
 • Overzicht
 • Inclusief
 • Exclusief
 • Kaart
Reisschema: Kuching – Bako NP – Menyang Tais – Mulu NP – Kuala Lumpur – Cameron Highlands – Pulau Penang – Pulau Langkawi
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Reissom: € 1942,- p.p. bij 2 personen

Deze reis voert je langs de onontdekte gebieden van Borneo en de ontwikkelde westkust van West Maleisië; de beste combinatie vinden wij. De reis start in Kuching op Borneo, dit is de uitvalbasis om de jungle te ontdekken. In Bako NP ga je op zoek naar zeldzame neusapen en word je verrast door opdoemende rotsen aan de kust. Nog verder in de binnenlanden van Borneo ontmoet je de oorspronkelijke bewoners en ervaar je hoe het is om als een Iban te leven. Vervolgens reis je met een vlucht door en ontdek je de verschillende grotten die midden in de jungle gelegen zijn.

Vervolgens vlieg je naar Kuala Lumpur waar je weer midden in de bewoonde wereld belandt. Vanuit deze bruisende stad reis je via de hoger gelegen theevelden naar Penang, waar je kunt smullen van de lokale gerechten en al fietsend het kleurrijke Georgetown ontdekt. Je pakt vervolgens de boot naar het tropische Langkawi om alle indrukken op je in te laten werken en helemaal tot rust te komen voordat je de reis afsluit.

Overnachten: 4 nachten in Kuching city hotel, 2 nachten in een longhouse, 2 nachten in een jungle lodge in Mulu, 2 nachten in Kuala Lumpur, 2 nachten in een houten jungle chalet, 2 nachten in een Highlands lodge, 2 nachten een hotel in Georgetown, 3 nachten in een comfort resort op Langkawi,
Excursies: jungletrekking, 2 x grottentocht, thee excursie, fietstour in Penang
Transport: transfer naar Kuching, transfer, transfer naar Kuala Lumpur, transfer naar Cameron Highlands, bus en boottranfer naar Taman Negara, bus- en boottransfer naar Penang, boottransfer naar Langkawi, transfer naar Langkawi airport
Maaltijden: 19 x ontbijt, 1 x lunch, 2 x diner
Overig: entreegelden
 • internationale vlucht

 • binnenlandse vlucht West-Maleisië – Borneo (retour)

 • optionele excursies: bezoek aan Semenggoh Orang Utan Sancuary, food safari door Kuala Lumpur

 • maaltijden naast het ontbijt en genoemde lunch en diner

 • fooien

 • reserveringskosten € 25,-  p.p., maximaal € 75,- per boeking

 • calamiteitenfonds € 2,50 per boeking

lokale markt kuching maleisieDag 1 en 2 – Amsterdam – Kuala Lumpur – Kuching

De meeste vluchten van Amsterdam naar Kuala Lumpur arriveren in de ochtend. Bij aankomst stap je direct over voor de doorvlucht naar Kuching. Je wordt opgehaald van de luchthaven en naar je hotel gebracht. Dit hotel ligt midden in het centrum van Kuching. Het hotel is een modern gebouw met uitzicht over de stad en de jungle in de verte. Vanuit je hotel loop je makkelijk naar de restaurants om de hoek waar de Maleise roti met curry saus op het menu staat en je een koude lemon juice kunt bestellen. Hierna kun je eindeloos wandelen langs de levendige ‘waterfront’, dit is dé ontmoetingsplaats van Kuching. De typische, met reclame beschilderde taxibootjes nemen je graag mee over de Sarawak rivier waar je een goed uitzicht hebt over de stad. Als je meer te weten wilt komen over de cultuur van Borneo dan is een bezoek aan het Sarawak Museum de moeite waard.

orangoetan kuching borneoDag 3 – Maleisië Borneo rondreis – Kuching

Je hebt vandaag vrij om te doen waar je zin in hebt. Wij vinden het een aanrader om het Semenggoh Orang Utan Sanctuary te bezoeken, dit ligt op een uurtje rijden van Kuching. Deze opvang is opgericht om de Orang Oetans te beschermen en ze voor te bereiden op een leven in het wild. De dieren leven in een groot jungle gebied waar ze alle ruimte hebben om rond te slingeren. Het hoogtepunt vinden wij voedertijd. De bananen worden door de verzorgers neergelegd op het houten vlonder. Het is muisstil, langzaam hoor je wat geritsel in de verte. De bomen zwiepen heen en weer als de eerste Oeran Oetans aan komen slingeren. Eenmaal op de voederplek nemen ze alle tijd voor hun maaltje en kun je ze van dichtbij bewonderen. Wat indrukwekkend!

strand bako maleisieDag 4 – Kuching – Neusapen van Bako NP

In de ochtend word je opgehaald in je hotel in Kuching en rijd je de stad uit. Na ongeveer veertig minuutjes kom je aan in het kleine, op palen gebouwde dorpje Kampung Bako dat de naam al verraad van je uiteindelijke bestemming: Bako National Park. Een van de eerste dingen die je meteen zal opvallen zijn de bizare rotsformaties die trots in de branding staan. Met een bootje zoef je langs de rotscreaties en koers je in een klein half uurtje naar het mangrovebos. ‘We’re almost there’ roept onze schipper. Je begint bijna te twijfelen aan je eigen ogen, want je ziet niets wat op een ingang van een nationaal park lijkt. Dan manoeuvreert de schipper zich behendig door de mangroven en plots zie je een aanlegsteiger.

neusapen borneo reizenDag 5 – Neusapen van Bako NP – Kuching

Wil je veel apen en andere dieren zien, dan kun je het beste vroeg op staan en na een ontbijtje een van de routes uitkiezen en op verkenningstocht gaan. De paden kunnen soms een beetje glibberig zijn, dus het is handig om goede schoenen aan te trekken. Je loopt dwars door de jungle. Overal om je heen bijzondere bomen en planten zoals vleesetende planten. De tocht voert je naar een verlaten strandje waar je een verfrissende duik kunt nemen in de zee. Hierna trek je het woud weer in. Afhankelijk van je route kom je in de middag of namiddag weer terug bij het ‘park headquarters’ waar je kunt lunchen. De boot brengt je vervolgens, door het mangrovebos, terug naar het dorpje kampung Bako waar de bus je terug brengt naar de bewoonde wereld van Kuching. Je checkt in bij je hotel in Kuching en kunt in de omgeving een hapje gaan eten voordat je gaat slapen.

varen over rivier borneoDag 6 – Kuching – Menyang Tais longhouse

Vanaf Kuching is het ongeveer 4,5 uur rijden naar een afgelegen gebied van Sarawak. Onderweg reis je over een hobbelige weg steeds verder van de bewoonde wereld. De eerste stop is bij de kleurrijke markt, samen met je lokale gids loop je over de markt. Je luncht onderweg in een lokaal restaurant, hier kun je iets kopen als “geschenk” voor de chief van de longhouse. Ook koop je hier het eten wat voor je wordt bereid in de Longhouse. Vervolgens laat je het vaste land achter en stap je in de gemotoriseerde ‘perahu’, een houten jungle boot. De tocht langs de beboste oevers duurt ongeveer een uur. Je vaart langs het tropische regenwoud op weg naar het leefgebied van de Iban stam en je longhouse verblijf voor de komende twee nachten. Na aankomst rust je eerst uit in de gezamenlijke woonruimte met een dampend kopje thee. ’s Avonds na het eten nodigt de chief je uit voor een glas ‘tuak’, de lokale rijstwijn. Dit is ook het moment dat jij jouw geschenk kan geven. Samen drink je de wijn en praat je over de verschillen tussen jouw huis en die van hun. Een beetje rozig en vol indrukken ga je naar bed. Je slaapt bij een van de families op een simpel matras met klamboe op de grond.

kennismaken koppensnellers borneoDag 7 – Menyang Tais longhouse

Zorg er voor dat je goed ontbijt, want er staat een lange wandeling op de planning vandaag. Samen met je gids ga je op pad de jungle in waar je nog een stuk primair regenwoud vindt. Onderweg vertelt je gids over hoe de Iban stam hun land bewerken en rijst, groente en fruit verbouwen op hun land. Eenmaal diep in het oerwoud laat je gids de giftige bomen en eetbare planten zien. Met een beetje geluk zie je een wilde orang oetan die op dit tijdstip van de dag het meest actief zijn.

Voor de lunch wordt een traditionele bamboe maaltijd bereid. Leden van de Iban stam zijn al vooruit gelopen en bezig op een houtvuur bij de simpele bush-camp. Na een lange wandeling heb je vast wel trek gekregen in deze geurige maaltijd. Hierna wandel je weer terug richting de jungle boot die je terug naar de longhouse brengt. Wij sprongen even de rivier in voor een frisse verkoeling.

mulu nationalpark maleisieDag 8 en 9 – Mengyang Tais Longhouse – Kuching – Mulu

Na het ontwaken en een smakelijk ontbijtje neem je afscheid van de vriendelijke Iban. In een houten bootje vaar je ontspannen over de rivier en stapt vervolgens aan wal, waar een (mini) bus voor je klaar staat. In ongeveer vier uur rijd je door het groene landschap terug naar Kuching. De gids brengt je terug naar de accommodatie in het centrum waar je even lekker op kunt frissen na de avonturen bij de mensen thuis. Die avond heb je ter vrije besteden en kies je zelf een restaurentje uit.

De volgende dag reis je in de ochtend verder naar Mulu. Vanachter het raampje heb je een fantastisch uitzicht over het tropische regenwoud. Na ongeveer veertig minuutjes begin je te dalen en land je op het kleine vliegveld van Mulu waar je wordt opgewacht door je gids. Per ‘longboat’ vaar je vervolgens naar je de lodge. Die middag breng je al een bezoek aan de  ‘Lang Cave’ en  ‘Deer Cave’. Als het zonnetje begint onder te gaan, loop je naar de ingang van de grot. Als uit het niets hoor je een immens kabaal, veel gepiep en gefladder. Als je achterom kijkt zie je werkelijk duizenden vleermuizen de grot verlaten.

mulu grot borneoDag 10 – Mulu

Na een lekker ontbijtje vertrek je om half negen met een lange, houten jungle boot. Onderweg kom je langs dorpjes van de Penan stam. Als eerste kom je aan bij ‘Wind Cave’, een enorme grot met bizarre natuurlijke zuilen. Vervolgens vaar je door naar de ‘Clearwater Cave’, gevormd door een enorm netwerk van ondergrondse rivieren. Een lange trap neemt je mee door het fascinerende grottenstelsel. Het is best warm. Wij namen bij terugkomst dan ook een verkoelend duikje in het kraakheldere water. Heerlijk. Als je geluk hebt zie je tijdens de picnic lunch tientallen, misschien wel honderden ‘Rajah Brooke’ vlinders die vrolijk boven het wateroppervlak fladderen. Het leek wel een sprookje. Rustig vaar je weer weg, terug naar je lodge waar je in de namiddag aankomt en even heerlijk kunt relaxen. ’s Avonds overnacht je in de lodge.

trekking mulu np borneoDag 11 – Mulu – metropool Kuala Lumpur

Na het ontbijt word je teruggebracht naar de luchthaven van Mulu waar het propeller vliegtuigje op je staat te wachten en je naar Miri vliegt om vanuit Miri door te vliegen naar Kuala Lumpur. Vanaf 4 uur ’s middags gaan er geen vliegtuigen meer vanaf Mulu, dit om de uitvliegende vleermuizen niet te verstoren. Op Borneo heeft niet de mens, maar de natuur de overhand.

Op het vliegveld van Kuala Lumpur word je opgewacht door onze vertegenwoordiger. Per auto of minibus word je naar je hotel in Kuala Lumpur gebracht. In je hotel ontmoet je de lokale agent die je alles over de rest van de reis kan vertellen. Schroom niet om je vragen te stellen. Die avond heb je de tijd om in Kuala Lumpur op zoek te gaan naar een restaurantje waar jij zin in hebt. Veel verschillende keukens zijn in deze moderne stad terug te vinden.

Dag 12 – Maleisië Borneo rondreis – Metropool Kuala Lumpur

Vandaag kun je de bruisende stad zelf verkennen. Wolkenkrabbers rijzen hoog in de lucht, auto’s razen om je heen en smakelijke geuren komen je tegemoet. De levendige Petaling street ligt vlakbij je hotel en je kunt hier eindeloos dwalen door kleine steegjes en straatjes.  Bezienswaardigheden die je zeker niet moet missen zijn de hoogste torens ter wereld, de Petronas Towers, het neo-koloniale en de ultramoderne Masjid Negara-moskee. Kuala Lumpur biedt ook alles voor de meer Westers georiënteerde reiziger van fast food restaurants tot aan grote airconditioned shopping malls, waar je eindeloos kunt winkelen.

Om het Kuala Lumpur achter de wolkenkrabbers beter te leren kennen raden we een wandeling met Engelssprekende gids aan. Naast dat Kuala Lumpur een heel moderne stad is, zal hij/zij van alles over de historie vertellen. Ook bezoek je een aantal lokale restaurantjes om wat heerlijke gerechten te proeven. Laat het ons weten als we deze tour voor je in kunnen plannen.

boutique hotel cameron highlands maleisieDag 13 – Kuala Lumpur – theevelden Cameron Highlands

Vanuit Kuala Lumpur reis je met de lokale bus in ongeveer 5 uur naar de Cameron Highlands. Op weg naar de theevelden merk je dat echt in een heuvelachtige omgeving komt en dat de temperatuur hierdoor aangenaam daalt. De route vonden wij erg bijzonder door de vele slingerbochten en vergezichten.

In de middag kom je aan in Tanah Rata. Hier vonden wij in de groene heuvels, een eenvoudig maar bijzonder en kleinschalig hotel. Het ademt de typische koloniale sfeer uit en past daardoor wat ons betreft prima bij een verblijf in de Cameron Highlands. Nadat je hebt ingecheckt kun je in ongeveer vijftien minuten naar het centrum wandelen. Hier zijn veel souvenirwinkels waar je kunt rondsnuffelen en ’s avonds zijn er talloze mogelijkheden om lekker te eten. Wij probeerden de ‘steamboot’, een soort Cantonese fondue, in restaurant Mayflower.

cameron highlands Maleisië Borneo rondreisDag 14 – Theefabriek bezoek

Na het ontbijt word je opgehaald. Je begint met een jeeptour  naar Mount Brinchang, de hoogste berg van de Cameron Highlands. Vanaf de top heb je een panorama uitzicht over de glooiende heuvels met theeplantages. Vervolgens ga je met een gids het “mossy forest” in en schoenen met goed profiel zijn aan te raden want het kan nog wel eens glad zijn. Hier ga je vele soorten bloemen, planten en medicinale kruiden zien.

Vervolgens ga je op weg naar de beroemdste theefabriek uit de omgeving, de Boh Tea Estate (op maandag gesloten). In een klein gezelschap neem je écht een kijkje bij het productieproces. De medewerker vertelt je hoe de theeblaadjes, vers aangeleverd vanaf de velden, worden verwerkt.

De middag heb je ter vrije besteding. Wij bezochten de vlindertuin in Tanah Rata. Een beetje toeristisch maar wel een bezoek waard. Met vele kleurige vlinders in een tropische tuin en een museum met insecten uit de omgeving.

trishaw tour penang maleisieDag 15 en 16 – Cameron Highlands – tempels Penang

Je hebt nog de rest van de ochtend tijd om rustig een boekje te lezen op je veranda of nog even Tanah rata in te lopen. ’s Middags vertrekt de minibus richting het culturele eiland Penang. Penang is naast een culturele smeltkroes ook een culinaire hotspot, zelfs voor de lokale bevolking uit de rest van Maleisië. Het karakteristieke hotel waar je overnacht ligt middenin Georgetown op loopafstand van alle bezienswaardigheden. Het heeft fijne kamers, een zwembad en zelfs eigen hawkers stalletjes voor de deur.

De volgende dag ga je op eigen gelegenheid naar het startpunt van de fietstocht. In een halve dag zie je zo de meeste bezienswaardigheden en stop je ook nog om lokale specialiteiten te proeven.

trishaw tour penang maleisieDag 17 – Tempels Penang – Langkawi strand

Vandaag sta je vroeg op en geniet je nog even van een ontbijtje in je hotel voordat je de taxi pakt naar de haven. Om 8:15 vertrekt de boot naar Langkawi, deze doet er ongeveer 3 uur over. Bij aankomst op het eiland staan de taxichauffeurs al te dringen om je een ritje naar je hotel aan te bieden. Je rijdt in een half uurtje naar je resort wat aan een prachtig uitgestrekt wit strand ligt. Nadat je in je hotel bent ingecheckt kun je lekker onderuit zakken in het zand. Je kunt er ook voor kiezen een duik te nemen in het azuurblauwe water. In de avond kun je heerlijk eten bij een van de stalletjes aan Pantai Cenang, het meest bekende en gezelligste stukje strand van het eiland.

strand parasol maleisieDag 18 en 19 – Langkawi strand

Je kunt de hele dag lekker luieren op het strand, maar als je wat wilt ondernemen is er naast watersporten als catamaran zeilen en kajakken, genoeg te doen. In het midden van het eiland doemt vanuit het regenwoud de Gunung Machingchang op, de op twee na hoogste berg van het eiland. Als je met de kabelbaan omhoog gaat (circa drie euro) heb je een prachtig uitzicht. Ben je een liefhebber van de onderwaterwereld, maar sta je liever op het droge, breng dan zeker een bezoekje aan Underwater World in Pantai Cenang. Dit is één van de grootste aquariums van Azië. Je kunt ook snorkeltrips doen bij nabijgelegen tropische eilandjes, musea bezoeken of een mooie wandeling maken bij de heetwaterbronnen van Telaga Air Hangat.

’s Avonds kun je er altijd voor kiezen om in het hotel te eten maar echt leuk is het om buiten de deur te genieten van de lokale specialiteiten. Een echt supermooi restaurant met dito uitzicht en een heerlijke kaart (fusion) is het Bon Ton Restaurant, iets ten noorden van Pantai Cenang. Elke avond vind er ‘Pasar Malam’ plaats op Langkawi. Spaar je eetlust, want op deze markt kun je je buik rond eten aan saté, maïskolven, zoete ‘kuih’ en andere Maleise lekkernijen.

rondreis maleisie borneoDag 20 en 21 – Langkawi – Kuala Lumpur – Amsterdam

De vlucht vanaf Langkawi naar Kuala Lumpur vertrekt vaak in de namiddag. Je hebt vandaag dus nog even de tijd om nog even lekker in het zonnetje te liggen of om wat actiefs te doen. In de middag pak je een taxi vanaf je resort naar de luchthaven van Langkawi. Je binnenlandse vlucht duurt een uurtje.

Wij proberen je internationale vlucht met Malaysia Airlines te boeken, zodat de binnenlandse vlucht vanaf Langkai met dezelfde airline aan je vliegschema kan worden toegevoegd. Wanneer Malaysia Airlines niet beschikbaar is, dan boeken wij apart een binnenlandse vlucht met de lokale maatschappij Air Asia voor je. De extra kosten hiervoor bedragen circa €95,- per persoon. Vanaf Kuala Lumpur vlieg je weer door naar Amsterdam waar je de volgende dag in de vroege ochtend aankomt en er dan toch echt een einde is gekomen aan je indrukwekkende rondreis door Maleisië.